hur oljor takt motor

hur oljor takt motor

Moderna motoroljor är komplexa blandningar av destillerade petroleumprodukter och speciella tillsatser som hjälper till att hålla motorn igång ett effektivt och rent. De viktigaste begrepp som används för oljor takt motor är viskositet och typer av tillsatser. Mineraloljor och syntetiska oljor beter sig på liknande sätt, men syntetiska oljor har bättre värme-bär egenskaper, förbättra motorslitage

Du behöver:. .
Motor oljor av olika SAE betyg
Syntetisk motorolja för jämförelse.

anvisningar


1.
Valde rätt SAE viskositet. Viskositet "refers till flytande egendom i olja-oavsett om den tunna som mjölk eller tjock like pannkaka sockerlag. Eftersom oljor måste pumpas genom en motor, har en "SAE" rating tagits fram för att ange hur mycket flöde oljan har vid en standardiserad motor driftstemperatur på 100 K (215 F) grader. Bilens instruktionsbok kommer att föreslå en väl SAE motorolja.
2.
Välj rätt vinter eller sommar olja. Smöret smälter vid hög temperatur och stelnar vid låg temperatur. Likaså vissa motoroljor stelna vid låga temperaturer, vilket gör en kall motor svårt att vev. En motorolja med ett "W" rating har testats för att ha låg viskositet vid låga temperaturer och högre viskositet vid motorns arbetstemperatur. Så en vinter olja betyg 5W-30 på en kall temperatur har viskositet SAE 5, och vid normal motortemperatur har viskositet SAE 30.
3.
Motoroljor också variera i de typer av tillsatser tillverkare lägger. Alla moderna oljor innehåller tillsatser som skumdämpningsmedel, till rostskyddsmedel, modifierare viskositet och rengöringsmedel förbättra prestanda. Tvättmedel tillsatser, till exempel, rent kol sot som skapas i förbränningsmotorer och avbryta den i oljan så att den så småningom kan tas bort från motorn. Olja måste bytas med jämna mellanrum eftersom det blir kontaminerade med "slam" skapad av sot, vatten, syror mm som form som motorn går men orsaka motorslitage.
4.
Förstå skillnaden mellan mineraloljor och syntetiska oljor. Syntetiska oljor är kemiskt modifierade motoroljor som har enhetligt stora molekyler. Tvärtemot vad många tror, syntetiska oljor måste bytas lika ofta som mineral motorolja eftersom alla oljor blivit förorenade med grus, vatten och syror under normal motor användning. Syntetiska oljor, dock överföra värme mer effektivt än naturliga oljor och kan förbättra motorns livslängd, särskilt i luftkylda motorer.
5.
Slutligen motor ålder och avsedd användning av motorn kan ändra klassificeringen av en olja används bäst i ett fordon. I hög körsträcka fordon, som använder en olja med en något högre viskositet betyg (till exempel övergå från 5W-30 till 10W-40) kan minska bullret och förbättra oljetryck. Långvarig hög belastning drift, till exempel drar en släpvagn i hela landet, kan också kräva en liknande högre betyg olja.

Tips och varningar


 • Om din motor har bara köras på vanliga mineraloljor för sin livstid, inte övergång till syntetisk olja utan att ta en spolning olja test först. Den syntet kan rubba bakat-på depositioner och bli förorenat.


 • Relaterade artiklar


  beskriver anslutning varningsljus fordon svans
  hur lätt hålla sig vaken under körning
  vad är syftet med en varvräknare?
  hur reparera luftbromsar
  hur man kör i snö eller is
  define sae
  alternativ för slirskydd på is
  realtid spårning av fordon och återvinning
  gaffeltruck driftinformation
  hur man fixar blinda fläckar i bilen