faktorer som påverkar stoppsträckor

faktorer som påverkar stoppsträckor

Många reklamfilmer för nya bilar och däck prata om de korta bromssträckor fordonet eller däck kan ge dig. Men andra faktorer än märket på däcken eller vilken typ av bil du kör påverka din stoppsträcka. Att veta vad dessa faktorer är kan hjälpa dig bli en säkrare förare.

Reaktionstid

Det tar tid för hjärnan att skicka signaler till din fot att gå från gaspedalen till bromsen. Eftersom detta äger rum, fortsätter bilen att resa till sin ursprungliga hastighet, som omfattar en sträcka på hundra meter. Om din reaktionsförmåga är nedsatt på grund av droger, alkohol eller sömnighet, reaktionstiden ökar, vilket i sin tur ökar din stoppsträcka.

Vägförhållanden

Om vägen är våt, snöigt eller isigt, friktionen mellan däck och minskar vägen. Med en lägre friktion, bromssträckan ökar eftersom däcken inte har så mycket att greppa på. Dessutom kommer lutningen på vägen påverka stoppsträckan. Om du reser upp, kommer din bil vill naturligtvis att gå med gravitationskraften och gå ned, minskar din stoppsträcka. Går utför, å andra sidan, drar din bil framåt med allvar och ökar avståndet du behöver för att komma till ett helt.

Vikt och massa av fordon

De tyngre och större bilen är, desto mer fart och kinetisk energi det måste fortsätta framåt. Det är därför du ofta se en annan hastighetsbegränsning postat för större fordon på motorvägar. En stor semi truck kommer att ha en mycket längre stoppsträcka än en sedan-stil bil eftersom deras storlek och vikt skiljer sig mycket från varandra.

Speed

Hastigheten på din bil är en av de största faktorerna för stoppsträckan. Till exempel, om ett fordon färdas på 60 miles per timme, omfattar det 88 meter per sekund oavsett dess storlek eller vägförhållanden. Om du kör med högre hastighet, kommer det att ta dig längre tid att sluta på grund av att antalet fötter du täcker per sekund är redan mer än om du skulle resa på en lägre hastighet.


Relaterade artiklar


Varför dimma insidan av min bil?
trafiksäkerheten utbildning
Washington State krav för slirskydd
florida beslagta lagar
information om brottsbekämpning körning utbildning
nödbogsering förfaranden
bil stötfångaren säkerhet
hur man besegra en Silverado bältespåminnarsystem
hur ta reda på om min Pennsylvania tillstånd tillfälligt
washington kommersiella körkort lagar