manuell växellåda definition

manuell växellåda definition

När ett vanligt sätt för nya förare att lära sig, driva en bil med manuell växellåda har blivit mindre vanligt eftersom fler och fler biltillverkare erbjuder modeller begränsas till automatiska växellådor. Det finns dock fortfarande vissa fördelar med att använda en manuell växellåda som härrör från en helt annan mekanisk lösning på samma tekniska problem

Definition

Med en manuell växellåda, väljer föraren manuellt redskap med en hand shifter. Genom att kontrollera redskap kan föraren ändra motorns varvtal och hästkrafter för effektivare körning eller mer kraftfull acceleration. Manuella växellådor har vanligtvis mellan tre och sex växlar framåt, tillsammans med en backväxel och en neutral position där motorn är frikopplad.

Funktion

En manuell växellåda fungerar som knutpunkt mellan drivaxeln av fordonets motor och drivlina som så småningom befogenheter drivhjulen. Var och en av den manuella växellådans kugghjul representerar ett annat förhållande mellan dessa två segment av drivlinan. Alla av en bils drivkraft passerar genom överföring.

Drift

För att använda en manuell växellåda, en förare oftast använder en hand för att välja mellan redskap med en växelspak och en fot för att styra kopplingen. Genom att trycka ner på kopplingspedalen, som ligger till vänster om gasa och bromsa, kopplar ur överföring och tillåter föraren att växla lättare. Växeln, som kan vara placerade på rattstången eller mittkonsolen, har en serie positioner, var och en motsvarar en särskild växel i överföringen bostäder. Att flytta låter föraren upp på gasen, engagerar kopplingspedalen, skift redskap och slutligen låter kopplingspedalen ut samtidigt ansöka om ett nytt tryck på gaspedalen.

Fördelar

manuella växellådor har flera olika fördelar. På många bilar, de är billigare än andra växellådor. De är också billigare att serva och underhålla. Dessutom manuella växellådor till förare mer kontroll över bränsleekonomi, vilket tillåter en körstil som ökar bränsleeffektiviteten genom att begränsa mängden ström som används för att accelerera. Manuella växellådor ger också drivrutiner till kontroll och kräver ytterligare uppmärksamhet, vilket kan minimera distraherade körning. Slutligen kan en manuell växellåda tillåta bromsar att räcka längre om föraren nedväxling på en nedförsbacke, med motorn som en broms källa.

Mindre bra

manuella växellådor har vissa nackdelar. En manuell växellåda har koppling är en extra komponent som behöver bytas ut under bilens livslängd. Dessutom behövde kompetens att utföra Mjuka växlingar utan stannat motorn kräver träning, och vissa förare kan känna sig obekväma med ännu ett system att hålla reda på när du kör. Därför har de flesta biltillverkare erbjuder automatiska växellådor som standard på de flesta nya bilar. Automatiska växellådor använda redskap förpackningar för att automatiskt välja lämplig skuldsättningsgrad utifrån motorns varvtal, hastighet och inmatning från föraren.


Relaterade artiklar


Hur kan jag få en kopia av min bil titel i Maryland?
Chevrolet stadsjeepar och lastbilar
BMW 335d vs 335i
hur man kan räkna Missouri moms på en bil
1991 ford mustang 4-cylindrig prestanda
nackdelarna med att köpa en begagnad bil
hur man får de förlorade titeln till bil i Arizona
om Lexus IS 200
Stats & fakta om hybridbilar
hur man läser den nya bilen MSRP eller fönster klistermärke