hur projektorn strålkastarna arbete

hur projektorn strålkastarna arbete

Inledning

Synlighet är ett viktigt verktyg under körning. Att inte kunna se ett föremål, eller människor, på vägen kan leda till mycket farliga situationer. Detta var den förståelsen bakom begreppet strålkastare i första hand. Strålkastarna är lampor som lyser upp vägen framför. Projektor strålkastare förbättra natt synlighet och samtidigt förbättra utseendet på fordonet.

Historia

Den första huvudsakliga projektor strålkastare gjorde sin debut 1981 på Audi Quartz. Bilen ritades av Pininfarina för första Audi Quattro-baserade konceptbilen. Under denna tid var tanken på en projektor strålkastare också på att utvecklas av Hella i Tyskland och Cibie i Frankrike. Dessa två utvecklare tittade in en projektor halvljus för en mer exakt fokus och mindre optiska enheter. År 1986 var BMW 7-serien den första massproducerade bil att ha polyellipsoidal låg vägbelysning.

Så fungerar det

De delar in i en projektor strålkastare en glödlampa, projektor, sköld och reflektor. Det elliptiska reflektor har glödtråden på ena änden och en kondensor lins på den andra. Kondensorn objektivet är ansluten till framsidan av lampan. Mellan reflektorn och linsen är en nyans som ligger i bildplanet. Som ljuset från glödlampor beräknas ger skugga en cutoff för halvljus. Skärmen är formad och placerad på ett sådant sätt att skärpan i ljuset kontrolleras. Det är också på grund av skuggan att ljuset avger en mjuk blå nyans.
Några projektor strålkastare har solenoid närvarande. Om den gör det, då skuggan kommer att ha en pivot som manövreras av solenoiden. Detta pivot ger både en helljus och ett halvljus. En projektor lampa som har detta kallas BiXenon eller BiHalogen.

Xenon eller Halogen

projektor lampor kan komma med eller utan Xenon (en typ av gas som ger intryck av en mer skarp belysning). Glödtråden i en projektor glödlampa är så mycket tunnare än en normal strålkastare. Detta är skälet till att det brinner ljusare. För att förhindra att glödtråden från smältande, andra gaser som krävs för att ändra gasblandningen inne i lampan.
En annan form av gas som används i projektorn lökar är halogen, och ibland används istället för Xenon. Halogen är en typ av gas, klor, brom, fluor, astat och jod är alla former av halogen gaser. En halogen gas är ibland blandas med krypton inne i lampan.
Detta, tillsammans med den tunga glas eller plast sfär framför lampan, är det som skiljer projektor lampor bortsett från andra typer och definierar vad de är. Klotet fördelar ljuset jämnt över fronten på bilen, vilket är anledningen projektor strålkastare har ett större utbud av sikten än andra strålkastare.


Relaterade artiklar


hur man leta efter slitage eller sprickor på bälten i en toyota highlander
hur man får bättre gas körsträcka
hur du installerar en bränsletank på en Ford Mustang
hur man använder Bondo för en kropp kit
hur man byter bakre signalljus i en Plymouth neon
Felsökning tändsystemet i en kvicksilver bybo
hur man söker slitage eller sprickor på bälten i en Dodge Durango
hur man byter värmaren kärna i en Ford F-serie
Felsökning tändsystemet i en Dodge Caravan
hur man byter tändstift på en Dodge Durango