bör du vax eller polish din bil?

bör du vax eller polish din bil?

För bil entusiaster konsten att rätt bil underhåll kan vara en livslång besatthet. Det är intressant, då, att även bland die-hard bil-buffs finns det fortfarande en stark argument om huruvida korrekt underhåll innebär vaxning din bil, polera din bil, eller gör både och. Sanningen är dock att båda metoderna har ett syfte och båda är nödvändiga vid olika tidpunkter

Identification

vaxa och polera är två helt olika procedurer. Vaxning sker vanligtvis med produkter som innehåller en stor mängd caranauba vax (ett vax som härleds från caranauba palm) eller syntetiskt vax. Wax tillämpas på utomhusfärg eller klarlack på bilen och sedan kratsade med en mjuk trasa eller duk. Däremot använder polering antingen en slipande polish eller en kemikalie lack som är smörjas in på utsidan av fordonet.

Funktion

Funktionen för vaxning bil och polera det skiljer en hel del från varandra. Vaxning används för att skapa en skyddande barriär mellan utsidan av bilen och miljön. Vaxning en bil också hjälper till att maximera den glansiga "våta" utseende som konsumenter älskar att se. Polering, å andra sidan, är i allmänhet används för att avlägsna korrosion (rost) från fordonet, att fixa små repor och virvlar, och för att rengöra ytan på utsidan av eventuella föroreningar.

Typer

Det finns två huvudsakliga typer av vax som är vanligt förekommande. Den första är vaxer som använder naturliga caranauba vax. Dessa vaxer tenderar att ge extremt bra skydd och glans, men deras effekter inte lika länge som de syntetiska vaxer. Syntetiska vaxer ger extremt bra skydd, särskilt mot UV (ultraviolett) strålning, men många säger att de bara ger mer glans till bilens finish och inte bidrar till den "våta" looken.

Det finns också två stora kategorier av bil lack på marknaden: kemiska polerar och slipande polermedel. Kemiska polermedel är bra på att rengöra utsidan av fordonet och ta bort rost. Slipande polermedel är i allmänhet används för att fästa små skavanker på lack eller klarlack. Slipande polermedel är i allmänhet graderas utifrån hur grova de är, med finare putsmedel som används för finare detaljer arbete.

Expert Insight

På grund av det faktum att polering och vaxning båda tjänar olika syften är det en bra idé att göra både och. Faktum är att man verkligen bör följa den andra. Varje gång du tvättar din bil bör du inspektera den för repor, rost eller andra defekter. När du har hittat sådana problemområden de bör poleras med hjälp av en lämplig polish produkt. Det berörda området bör vaxas ordentligt efter polering.

Tidsplan

Det finns ingen exakt formel för hur ofta en bil bör vaxas, men det är en bra idé att polera bilen så fort du märker något problem. Snabba åtgärder kommer att hålla repor och skråmor från att orsaka ytterligare rost skador på fordonet. Bilar bör vaxas åtminstone ett par gånger om året, men oftare är ännu bättre. Du kan inte skada din bil genom att vaxa den ofta, så länge du följer vax anvisningar och använda rätt material. Vaxning ger skydd och förbättrad estetik. Kom också ihåg att alltid vaxa bilen efter polering det eftersom slipande polermedel kan remsa vax bort och gör bilen känsliga för skador och ökat slitage.


Relaterade artiklar


hur man byter en styrstag i en Honda Accord
hur man inspektera drivlinan i en Chevy Impala
hur man inspektera för däck defekter i en Jeep Grand Cherokee
hur man byter en glödlampan i en Toyota Tacoma
hur en riktig oljebyte på en 2008 honda
Hur fungerar en kraft fönster?
hur man kan bli av en ny bil lukt
hur privat sälja en bil
hur man byter skivbromsar fram i en toyota tundra
om bilen luftkonditionering