Hur fungerar en bil ljuddämpare?

Hur fungerar en bil ljuddämpare?

Inledning

avgassystemet utan ljuddämpare skulle förvandla din bil till ett högt, resonerande maskin, som har utvecklat den kraftfulla ljudvågor som skapas av avgaser som kommer ut ur cylindern kamrarna efter förbränningsprocessen. Tack vare ljuddämpare, men kan du köra på vägen med ett minimum av buller. Men det hela börjar inuti motorn.

Loud Stroke

De flesta av fordonen du ser på vägen användning fyrtaktare taktsmotorer. Detta hänvisar till kolven och återgående talan i brännkammaren: intag ner stroke, kompression upp stroke, avstängning stroke och avgaserna upp stroke. Det är i denna sista del av cykeln när kolvarna genom ventiler, ta bort den brända gas som uppkommer efter förbränning eller explosion av bränsle-luftblandningen under Power Stroke. Varje gång avgasventilen öppnar, en högljudd blast som förbränns, het gas kommer in i avgassystemet.

Chamber of Silence

När de brända gaserna in i grenröret, reser de ner katalysatorn och ljuddämparen, sammanlänkade genom en serie av stålrör. I ljuddämparen, Avgaserna går genom perforerade akustisk rör inuti delar av snopen kamrar, som försvagar STENTORS-ljud som skapas under utvisningen av de gaser på avgassidan stroke. Den förbryllat fack i Ljuddämparen innehåller väggar eller skärmar att avleda högt vibrationer effektivt dämpa ljudet innan du lämnar via avgasröret.

Andra typer

snopen kamrarna är inte det enda effektiva sättet att dämpa ljudet. Andra halsdukar användning "glas pack. " En rak genom design låter resonating brann gaser åka ner ett perforerat rör omgiven av två tjocka lager av glasfiber som inte hjälper bara absorbera högt ljud vibrationer men eliminera mottryck för att underlätta flödet av avgaser.

Resonatorer

Några avgassystem lägga resonatorer till sina halsdukar. Resonatorer ansluta till baksidan av ljuddämparen genom en mellanliggande avgasröret. De fungerar som små halsdukar, dämpande eventuella resterande resonans resa ner avgasrören.

Construction

För att stå emot värmen och frätande kemikalier i den brända gaserna kommer ut ur förbränningsrummen, är mest halsdukar gjorda av stål med ett lager aluminium inifrån och ut. På utsidan, hjälper aluminium skyddar ljuddämparen från vatten, salt, smuts och andra naturliga element.

Varning

En ljuddämpare inte bara dämpar höga ljud och tryckpulser skapats under motorns avgaser. Det hjälper att utvisa frätande och mycket giftiga gaser. När ett avgassystem utvecklar ett läckage, kan du höra högt oljud från motorns avgaser stroke, men du kan inte se de farliga gaser som kan påverka förare och passagerare i bilen. Om du kan höra detta oljud, ta bilen för avgassystem tjänsten så snart som möjligt.


Relaterade artiklar


hur man inspektera drivlinan i en Ford Taurus
hur man byter värmaren kärna i en Saturn Vue
hur man kan förhindra att olja slam i en Chrysler 2.7l motor
hur du ökar dina fordon miles per gallon
hur man rengör auto glas
Felsökning tändsystemet i en Ford Focus
hur man byter en stabilisator länk i en geo metro
hur man inspektera drivlinan i en Cheva lavin
hur man byter bakre signalljus i en Hyundai Sonata
hur man håller bilen dörrar från utvecklingsländer rost