om syntetiska motorolja

om syntetiska motorolja

Syntetisk motorolja innehåller kemiska föreningar som är gjorda av föreningar som inte finns i råolja. Det skapades ursprungligen för högpresterande motorer, men är nu allmänt sätta i personbilar. Syntetisk olja används som en suppleant för oljebaserad olja. Det finns olika typer av syntetiska oljor

Historia

Syntetisk olja skapades och testades i slutet av 1960 och början av 1970 för konsumentbruk. Detta skedde huvudsakligen genom Amsoil Incorporated och Mobil Oil Corporation. Den ursprungliga syntetisk olja att passera alla obligatoriska API (American Petroleum Institute) normer infördes 1972 av Amsoil. Mobil följde 1975 med sin version. De flesta av de övriga konkurrerande oljeproducerande företag kämpade användning av syntetisk olja fram till mitten av 1990-talet.

Betydelse

Fördelarna med att använda syntetisk motorolja i motorn kan vara betydande. Denna typ av olja ger överlägsen smörjning för kallstarter och bättre bränsleekonomi i vissa motor inställningar. Det har också förbättrats viskositet prestanda i både höga och låga temperaturer. Syntetisk olja motstår oxidation och termisk nedbrytning. Den har också en miljömässig betydelse, eftersom det behöver ändras mer sällan än andra icke-syntetiska oljor.

Överväganden

Syntetisk motorolja kan kosta allt från två till fyra gånger mer än oljebaserad olja.
Det är mycket debatt om några av de märkta syntetiska oljor inte faktiskt syntetiska alls. Det är viktigt att vara säker på det märke du väljer är API-certifierad syntetisk olja.

Typer

Olja tillverkar producera olika vikter på syntetisk olja. Detta inkluderar 5W-30, 10W-30,10 W-40, 15W-40, 15W-50 och mer. Det finns också några semisyntetisk motorolja, som är en kombination av petroleum-baserade olja och syntetisk kemiska föreningar. Det är alltid bäst att samråda med bilens tillverkare för specifik information om vilken typ av olja att använda i bilen.

Identifiering

Den största skillnaden mellan syntetiska och petroleumbaserade olja är att man är konstgjord och den andra är naturligt. Icke-syntetisk olja kan innebära förorening problem som ofta förknippas med oljebaserade produkter. Syntetisk motorolja innehåller ofta tillsatser som gör den överlägsen på flera områden under oljebaserad olja.


Relaterade artiklar


Hur spenderar en bil detailer en arbetsdag?
hur fungerar bilvax?
hur man anmäler potthål i Philadelphia
hur man söker slitage eller sprickor på bälten i en Nissan Sentra
hur fungerar servostyrning?
hur man inspektera drivlinan i en VW Passat
hur du justerar timing i en Nissan Pathfinder
hur att tömma ett däck
hur ändrar kabinen luftfiltret på en BMW 3-serien (1981-1994)
hur man byter skivbromsar fram i en Hyundai Santa Fe