Hur syntetisk motorolja skiljer sig från standard motorolja?

Hur syntetisk motorolja skiljer sig från standard motorolja?

Ändra ditt fordon olja regelbundet är nyckeln till att behålla din motor och smörjsystem. Men när det kommer till att köpa olja, som man bör du välja: den billigare konventionell olja eller dyrare syntetisk olja? Denna artikel kommer att förklara skillnaderna mellan de två.

Motorolja är i huvudsak livsnerven i någon bil. Motorolja hjälper till att hålla motorns arbetande delarna smörjas och flytta. Olja överföringar också bort värmen från motorn, håller delar från korroderande och hjälper försegla motorn för att hålla skräp kommer in i förbränningssystem.

Konventionell olja

Traditionell motorolja är gjord av petroleum och innehåller kol och väte . Den levereras i flera kvaliteter, beroende på viskositeten nivån på din motor. Viskositet är mängden av resistens det tar för oljan att flyta vid en normal temperatur. Så om du har en hög viskositet motor, kommer din bil kräver olja som är tätare. Eftersom traditionell motorolja viskositet förändringar vid högre temperaturer, är det viktigt att du väljer rätt oljetyp. Konventionella motorolja har ofta tvättmedel tillsatser som hjälper till att hålla motorn ren.

Med tiden kommer konventionell motorolja börja bryta ner och förlora viskositet makt eftersom det är konstant smörjning och rengöring av motorn och fyller olja med skräp och rester. Oljan i sig är inte vad bryter ner, det är tillsatser som används för rengöring och anti-korrosion. Det rekommenderas att, för de flesta fordon, du byta olja var sjätte månad eller 3. 000 miles. Om du inte gör det kan din motor kontinuerligt cykla smutsig olja i hela bilen. Det är som att dricka förorenat vatten.

Syntetisk olja

Syntetiska motoroljor görs av en kemisk syntes som efterliknar smörjning, tätning och rengöring egenskaper traditionella oljor. Det finns två typer av syntetiska oljor: Grupp IV, tillverkade av enkla kemiska strukturer, och grupp III, som är gjorda av överblivna bearbetade mineraloljor. I grunden är syntetisk olja bas lager på samma sätt som konventionell olja, förutom det finns mindre föroreningar och molekyler är jämnt samma storlek och mindre. Med mindre molekyler, skapar de en bättre kontaktyta för att arbeta inuti motorn. De hjälper också syntetiska oljor upprätthålla viskositet nivåer vid högre temperaturer och bibehålla bra flöde under låga temperaturer.

Syntetiska oljor skiljer sig från konventionella oljor inte bara från sin make-up, men deras kvalitet. Syntetisk olja ingenjörerna kan finjustera behövs olja egenskaper för specifikationer. Till exempel, ras bilar med hög motortemperatur gynnas bäst av syntetmaterial i grupp IV oljor eftersom de är gjorda av enkla kemiska föreningar. Mobil 1 Extended Performance syntetisk olja garanteras av företaget för att ge bättre prestanda och skydd för 15. 000 miles. Enligt carcraft. com flyter Castrol Formula SLX syntetisk olja sju gånger snabbare än konventionella 5W-30 olja vid start.

Skillnaden?

Så vad är den verkliga skillnaden? Skillnaden är att betala för hög kvalitet och prestanda för syntetisk olja. Även Syntetisk olja innehåller mindre föroreningar kan kostnaden vara upp till fem gånger mer än din traditionella litern olja. Men du kommer att ändra det mindre ofta och har mer konsekvens eftersom den har nästan ingen viskositet ändras oberoende av drifttemperaturen. Om du kör en högpresterande bil, är syntetisk olja bättre utformad för att uppfylla motor standarder. För traditionella bilar, allt beror på hur länge du planerar att behålla det. Du står en bättre chans att utvidga din motor liv med hjälp av syntetmaterial. Se bara till att kontrollera din bil motor specifikationer för att se om den kan hantera syntetisk olja.


Relaterade artiklar


hur du justerar timing i en Cheva lavin
hur man förbereder en bil för att spara bränsle
hur du justerar timing i en VW Jetta
hur man byter en dragstång slutar Oldsmobile Alero
Hur sälja en bil ?
hur man byter en dragstång slutar dodge intrepid
hur snabbt tina din bil fönstret bil front
hur man ändrar vindrutetorkare på en Pontiac Vibe
Felsökning av en batteriladdning
hur man byter en dragstång i ett geo metro