koppling för turbo bilar

koppling för turbo bilar

turboladdare inte ökar hästkrafter. De ökar vridmomentet (den kraft motorn kan utöva per varv). Hästkrafter ökar endast ske när turbon hjälper till att upprätthålla vridmoment vid höga varvtal. Nackdelen med allt det vridmoment är att det ökar också med ganska låga varvtal, vilket sätter stor vikt vid kopplingen och svänghjul.

Styrka

Den absolut viktigaste aspekten av koppling urval hållkraft. Hur väl kopplingen håller axeln överföring ingång till svänghjulet beror på tre grundläggande faktorer: koppling /friktion område materialets yta (storlek), koppling material och fjäderspänning. När du väljer en koppling, måste du börja med minst den storlek /typ /material /styrka kombination som verkligen kommer att överföra alla att vridmomentet till hjulen. En slirkoppling är inte bara till skada för prestanda, extrema avvikelser (och överhettning) faktiskt kan orsaka kopplingen förpackning eller svänghjulet att explodera under vissa omständigheter.

Progressivitet

En mycket viktig aspekt av turbo koppling design är "progressivitet", eller hur mycket "leka" du har mellan partiell och fulla engagemang. En teoretiskt perfekt setup skulle låta dig glida kopplingen i obestämd steg i timmar åt gången utan överhettning, men det skulle ändå låsa motor och transmission tillsammans under full engagemang. Tyvärr har många kopplingar som använder material som är starkt nog att låsa en kraftfull turbomotor till överföring enligt full gas har liten eller ingen progressivitet, de är antingen på eller av. En on /off koppling kommer att göra bilen svårt att köra och benägna att motorstopp, speciellt när motorn är "off uppsving. " Organiskt material kopplingar är mycket progressiva, men brinner lätt och är inte lämpliga för racing applikationer. På andra änden av skalan, kopplingar sintrad (pulverform och smält) järn svetsa sig till svänghjulet när de används, men är ungefär lika progressiv som en strömbrytare. Kevlar kan klämma mycket kraftfullt och successivt men kan lätt förstöras av överhettning. Carbon keramiska material koppling tål nästan lika mycket makt som sintrat järn, men är mycket mer progressiv. Även keramiska kopplingar är lite "notchy" under engagemang, erbjuder de kanske den bästa kompromissen för en kraftfull turbo bil.

Körbarhet

Single-platta turbo kopplingar kräver ofta mycket starka fjädrar att engagera medan motorn är under uppsving , som kan vara en allvarlig smärta i quadriceps när den inte. Faktum är att om du kör en mitten av 1990-talet F1-bil på gatan, du kommer att spendera 99 procent av din tid väl under full boost. Ett sätt att hålla din koppling stark och vänster ben glad är att öka område koppling yta med hjälp av en två-eller tre-lamellkoppling pack. I teorin med en trippel-lamellkoppling pack (som faktiskt kommer bara att öka ytan med en faktor på cirka två) borde få dig engagemang kraften i en enda skylt setup med en fjäder som är dubbelt så hård. Den trippel-plattans nedre fjädertryck motsvarar en enorm skillnad i komfort och ansträngning vid körning i stop-and-go-trafik.


Relaterade artiklar


hur refinish fälgar stock car
Hur berätta om en bilstereo passar
hur man bygger en egen tolv’’sub rutan
hur du installerar en ny stereo i en 2001 Ford Excursion
hur du tar bort radion däck på ett 1997 Jeep Wrangler
Hur man monterar en flagga i botten av en lastbil
hur man kan förstå de bokstäver och siffror på däck
vad är en kalluftsintag?
hur man bygger en vadderad sub låda
hur man installerar en bilstereo i en Nissan