vad är en tryckbrickan?

vad är en tryckbrickan?

Tryckbrickor kan hittas i nästan varje apparat, maskin, transport fortskaffningsmedel, elverktyg och fritidsfiskare enhet som har rörliga delar, axlar, bultar, stift, lager och roterande komponenter. I sin enklaste form tryckbrickor är slitstarka platta lager i form av en bricka som förmedlar och lösa axiella krafter i roterande mekanismer för att hålla komponenterna anpassas längs en axel. Tryckbrickor är ett ekonomiskt alternativ till rullande axiallager när krafterna hastigheter är måttliga.

Du behöver:
ett läderbälte

Beginnings

Behovet av tryckbrickor presenterade sig under antiken nästan så fort hjulet uppfanns. . Dessa robusta bricka formad platta lager används för att förhindra att hjulen från att röra sig sidledes på axlarna när lagret som hanterar radiell belastning som en bussning eller rullager har inga särskilda bestämmelser för axiell eller dragkraft laster. Typisk sidled eller axiella belastningar påträffas när en sväng och fordonet är huvudinriktningen i sidled mot utsidan av kurvan. Andra tillämpningar från våra förfäder skulle ha varit kvarnarna, vattenhjul, skivspelare, och roterande borrar, oavsett var den primära rörelsen kan ha haft både radiella och axiella krafter att kämpa med. Naturligtvis måste propelleraxlar på varje propellerdrivna fartyg från de största till de minsta har axiallager för att lösa linjära och axiella framdrivning krafter spinning propellrar antingen framåt eller bakåt.

Construction

tryckbrickor är gjorda av varje material människan känner till och är valda för bästa kombination av prestanda, underhåll och pris. De flesta härdat stål shafting applikationer kommer att använda en Oilite typ av mellanlägg som är en mycket porös brons material som kan innehålla mer än 30% olja i volym. Som sådan är Oilite självsmörjande.

Varianter

Ibland glidlager runt en axel integrera sina egna tryckbrickan, och dessa kallas flänsat glidlager. En av dessa på varje ände av en motoraxeln kommer att lösa alla de radiella och axiella krafter som lagts fram av en elmotor. En annan variant på standard tryckbrickan är att använda flera i serie när Vmax eller maximal hastighet i RPM överstiger det normala specifikationen för en glidande (inte rullande) bär, såsom ett enda tryckbrickan. När en mycket trögflytande vätska såsom silikon eller tjockolja används på tryckbrickor är ett dämpande funktion läggs till tryckbrickan kapacitet som absorberar roterande vibrationer och fungerar som en dynamisk broms.

Vanliga program

Nästan varje apparat elmotor har minst en tryckbrickan i den för att kontrollera axiell förskjutning, även känd som slut spela. Propelleraxeln på de flesta inombordsmotorer och båtar utombordare använder minst en tryckbrickan att överföra axialtryck av en snurrande propeller i framåt eller bakåt rörelse. Skivspelare av alla slag använder tryckbrickor både som vikt lager som oberäkneligt spjäll rörelse.

Nackdelar

Som alla glidande snarare än rullningslager gör, tryckbrickor konsumerar en del av roterande energi i systemet som friktion . Så deras effektivitet är alltid mindre än en kula eller rullager typ trycklagret systemet.

Sammanfattning

tryckbrickor är det mest ekonomiska och lätt att applicera av alla alternativ axiallager. Som med alla mekaniska system, de arbetar bäst när de hålls rena och smorda.


Relaterade artiklar


fördelarna med att ha en bränslesnål bil
hur en 2-takts förgasare fungerar
hur du tar bort en antändning swich från en jeep cj7
vad är symptomen på en igensatt katalysator?
hur man återställer "service motorn snart" ljus på en BMW 323ci
hur man fixar ett vakuum läckage i en Mustang
luftfilter fakta
hur man fixar en låst ratt
hur man gör en V8-motor får bättre gas körsträcka
hur man kan kontrollera batteriet i en Saturn S-serien bil