hur man väljer vilken grad av motorolja att använda

hur man väljer vilken grad av motorolja att använda

Att välja rätt motorolja är en svår och förvirrande process. Med alla de konstiga motoroljor konkurrera och deras förvirrande etiketter, måste du veta hur snabbt att få rätt motorolja utan att behöva läsa igenom hela etiketten för detaljer som är gömda i förkortningar och koder
1.
Kontrollera bilens handbok för ursprungliga rekommendationer utrustning tillverkare och särskilda krav för din bil.
2.

Titta på förseglingen på oljebehållaren som ser ut som två cirklar. Se till att cirkeln har "API" på den som står för "American Petroleum Institute. " Detta innebär att oljan har standardiserats till API certifiering standarder som gäller för de flesta märken.
Direkt efter "API" på etiketten är en kod med två bokstäver som börjar med antingen en C eller ett S. Den C är för olja som framställts för dieselmotorer och S innebär att motorn är gjord för bensinmotorer. Den andra skrivelsen är en bokstav i alfabetet. Om brevet senare i alfabetet är klass högre och fungerar i alla motor visade för klassen eller lägre (se manualen).
3.
Välj olja med rätt viskositet beroende på de temperaturer som din motor kommer att behöva tåla under drift. Leta efter det här numret i mitten av den inre cirkeln nedanför API och två alfabet bokstäver. Det första numret, som åtföljs av ett "W" är mätning av viskositet (tjocklek eller olja vikt) för oljan vid start /kyla. Det andra numret är viskositeten vid den varmare temperaturen när motorn är igång (standard varm temperatur). För att hitta den operativa temperaturintervall beror det på hur din motor (med dess specifika inne smörjning behov) samverkar med motorolja med dessa egenskaper.
4.
Jämför olja rating hittades i mitten av förseglingen på flaskan för att hitta den kända driftområdena som du önskar. Enligt diagrammet på hemsidan CarBibles. com, följa nummer är endast en grov vägledning. Använd 5W-20 eller 5W-30 (kallare klimat) i temperaturer under negativa 30-grader (om vädret temperatur) till negativ 10 grader. Använd 10W-40 och 10W-30 i temperaturer -20 till 25 grader över noll. Använd 15W-40 och 15W-50 i intervall från -15 grader till 30 grader över noll. Använd 20W-40 (tempererade klimat) och 20W-50 (varmare klimat) i intervall från -10 grader till 30 grader över noll (en mindre yta).
5.
Använd en hög körsträcka olja för att hjälpa expandera och täta läckor om du märker att det kan vara ett problem i äldre bilar eller bilar med 75. 000-miles eller mer. Om du inte har några läckor från sälar eller inte märker några problem i bilen rekommenderar vissa experter att undvika denna tillsats, men de nyare motoroljor kan orsaka att din motor inte håller så länge eftersom de är alltför förfinad och kan saknas komponenter att din motor var avsedd att ha.
6.
Syntet och naturliga oljor är ett val mellan högt modifierade raffinerad /oljor och mindre modifierade /raffinerade oljor. De naturliga oljor är bättre för äldre bilar som är hög körsträcka i vissa situationer men det syntetiska oljor göra färre saker, men gör dem bättre. Vanligtvis kommer syntet minska mängden slam och bör användas i nyare bilar.
7.
Andra tillsatser bör i allmänhet undvikas eftersom de i allmänhet ändra egenskaperna för oljan. För mer information, se avdelningen Resurser.

Tips och varningar


 • Äldre bilar hänvisar generellt till bilar tillverkade före 1997, medan nyare bilar gjordes efter denna tid. Se din manual för att se OEM (original equipment manufacturer) rekommendationer.
 • Se din manual för att se OEM (Original Equipment Manufacturer) rekommendationer. Gå inte mot dessa rekommendationer.


 • Relaterade artiklar


  Vad är funktionen av bil stag?
  hur man väljer däck
  hur man ändrar Chrysler strålkastare
  Hur fungerar en kupévärmare?
  hur man byter modulen tändningslåset på en GMC jimmy
  hur man läser däckstorlek
  vad som orsakar ojämn däckslitage?
  tecken på att en bränslepump går dåligt
  hur man kan bli av en unken lukt mögel i bil
  hur man roterar radialdäck