vad som orsakar en ren bil att bli smutsig?

vad som orsakar en ren bil att bli smutsig?

Inledning

Inne i bilen kan en rad olika saker orsakar en enda röra när du har städat upp. Men på utsidan av en nytvättad, skinande rent bil, verkar smuts mystiskt. Under en period av dagar, tar måla på en tråkig utseende, stänkte fönster strimma med fläckar av smuts och eventuellt vatten på bilen gör en ännu större oreda. När en ren bil känns så slick till touch, vad som gör att smutsen fastnar?

Vad Dirt sticker till

När bilens färg var ny, är chansen att tillverkaren använt ett överlack, scratch päls, eller glans päls som skyddade färg och metall under färgen. Med tiden, smuts vidhäftning friktion från tvättning och snuddar saker som buskar (för de få stadsjeepar som faktiskt går på väg) kommer att skada denna täckfärg. Den vänstra repor kan mikroskopiska men var och en kommer att öka tillgängliga ytan för damm, föroreningar, pollen, insekter och andra bitar av smuts att klamra sig fast.

Om smuts kommer

Om du någonsin tittat damm flyter i en smal solstråle vet du svaret. Luften omkring oss är fylld med små partiklar hela tiden. När en bil färdas i hög hastighet, skapar luftflöde över bilen släpper ut på bilens yta där smutspartiklar kommer först ansluta sig till. På en medelstor kombi, till exempel, dessa fläckar omedelbart bakom varje hjul och längst upp i bakrutan. Med tiden bredden av dessa smuts-uttag zoner ökar i takt med ny smuts klänger längs kanterna på området. Smuts fastnar annan smuts kommer att begränsas av luftflödet över fordonet. Med andra ord kommer löst damm blåsa bort.

Varför Regn gör bilen smutsigare

Borde inte lämna bilen ute i regnet borta tvätta smuts? Regnvatten verkar så ren, så ren. Sanningen är att mikroskopiska smutspartiklar kan vara inom regn vatten. Vattenmolekyler bildas kring och binder till smutspartiklar. När regnet faller till jorden den samlar föroreningar från luft och levererar dem till ytor. När de "smutsiga" regndroppar torr, lämnar de efter de föroreningar de samlats in. I områden av surt regn, vanligtvis områden tjock med industrin, kan detta vara färg-äta sura salter.

Framtid Biltvätt

nanoteknikerna har utvecklat substanser som skall gälla för bil ytor som kommer att stöta bort smuts vidhäftning och tillåter enkel vatten droppar, från regn, för att bära bort smutsen. Tekniken kommer också att arbeta för att hålla vindrutan framgår av regn utan att använda bilens vindrutetorkare. Se Resources.


Relaterade artiklar


hur du ändrar din olja
hur du tar bort och ersätta kupéfilter på en 2002 VW MK4 Golf TDI
fördelarna med att ha en bränslesnål bil
hur bilmotorer fungerar
hur man startar en bil med en batteriladdare
hur detalj bilar
hur bilbatterier arbete
hur man läser siffror på bildäck
hur man hittar en EGR-ventil på en Ford lastbil
hur man byter en radiator termostat