typer av motorns kylvätska

typer av motorns kylvätska

Motorns kylvätska är en kemisk lösning som håller din bil från överhettning. Det hjälper kylaren och kylsystem hålla motorn vid rätt temperatur för optimal drift. Flera typer av motorns kylvätska finns tillgängliga, beroende på bilens krav

Funktion

Din bils kylsystem innehåller kylare, fläktar, slangar och ventiler. Detta system kyler indirekt motorn med hjälp av någon typ av flytande kylvätska. Kylvätskan passerar genom motorn, samla och absorbera extra värme. Som kylvätska lämnar motorn, passerar det genom kylaren. Radiatorn fångar värmen från kylmedlet och fördriver den från bilen. Denna process håller motorn från beslag.

Typer

Fordon använda en av fyra grundläggande typer av kylvätska. Det vanligaste är en 50/50 blandning av etylenglykol och vatten. En del föredrar en något mindre giftig blandning av propylenglykol och vattnet. Renare kylvätska typer görs utan någon av dessa kemikalier, men kanske inte lika bra resultat som mer traditionella sorter. Slutligen, utökad livslängd kylmedel använder tillsatser för att förlänga livslängden på motor och kylsystem.

Funktioner

Kylmedel kan innehålla en mängd tillsatser. Nitrater minska korrosion och hjälpa kylvätskeflödet genom motorn. Silikater hjälpa till att minimera korrosion i aluminium motorer eller kylvätska system. Karboxylater är en av de vanligaste tillsatserna för att minska rost i motorn, och borater läggs för att öka "väta" av kylvätska, som kan hjälpa den flöda snabbare.

Fördelar

Användningen av motorns kylvätska är avgörande för en långvarig motor. Utan kylvätska, skulle de olika metallkomponenter inuti motorn genererar för mycket värme och misslyckas. Kylvätska förlänger livet på din bil och minimerar reparationer.

Överväganden

De flesta typer av motorns kylvätska är giftiga och bör hållas undan från barn, husdjur och dagvatten. Naturvårdsverket rekommenderar återvinning kylvätska och föreslår att använda återvunnen kylvätska kan vara bättre för din bils motor på grund av minskade halter av klorid efter återvinning. Du bör inte blanda olika typer av kylvätska, och du ska spola kylaren helt vid byte från en typ till en annan. Konsultera din handbok vid val av kylvätska.


Relaterade artiklar


Body Shop säkerhet vid slipning
hur man fixar fordonsindustrin radiatorer
hur man fixar trasiga bilrutor
hur man kan kontrollera för dåliga kulleder
hur reparera en vikande auto headliner
hur gör jag rent säkerhetsbälten?
typer av diffbroms
hur man dränera bränsletanken på en hewes hantverk idrottsman
hur ofta byta olja i en ford explorer
hur du tar bort maskeringstejp från en bildörr