typer av bil-olja

typer av bil-olja

Det finns flera olika typer av bil-olja, och alla har sina fördelar. Ditt fordon bruksanvisning har information om rätt olja för din bil. Att välja en olja som uppfyller tillverkarens specifikationer är avgörande för att säkerställa en väl fungerande av ditt fordon, och för att behålla garantin

Historia

År 1905 var Society of Automobile Engineers etablerad, och Andrew Riker tjänstgör som ordförande, och Henry Ford som föreningens förste vice ordförande. Detta samhälle är fortfarande en stark kraft i bilindustrin, och representeras av SAE sigill som finns på alla certifierade motoroljor. SAE utvecklat normer för motorolja som klassificeras det enligt dess viskositet. Som bilmotorer utvecklats, krävde de mer av sina smörjmedel, och framsteg gjordes i olja teknik

Typer

Det finns tre typer av bil-oljor som ofta används idag:.
Rak olja
Multi -viskositet
Syntetisk olja

Viskositet

Random House definierar viskositet som:
a. tillgångarna i en vätska som motstår den kraft tenderar att orsaka vätskan att flöda.
b. ett mått på i vilken utsträckning en vätska så denna egendom.
Oljeviskositet påverkas av temperatur: högre temperaturer minskar viskositeten av oljan, som lämnar motorn sårbar för skador från friktion

rak olja och Multi-viskositet

Rak olja användes först som motor. smörjning, men hade begränsad användning. Viskositeten på rak olja är kvar på endast ena änden av temperatur spektrum. Olja med hög viskositet är bra för att skydda motorer vid höga temperaturer, men blir stel vid låga temperaturer, som kan förhindra motorer från svarvning över.
Multi-viskositet var konstruerad för att skydda motorer vid höga temperaturer, och fortfarande vara vätska nog för att alla motorer till omsättningen i frysning temperaturer.

syntetisk olja

Med tiden konventionell olja bryter ner och förlorar sina smörjande egenskaper. På 1970-talet, var syntetiska smörjmedel utvecklade för användning i militära jetflygplan. Denna teknik har anpassats för användning i privatägda fordon.
Enligt Amsoil, en ledande tillverkare av syntetisk olja, "Dessa oljor har en förmåga att minska friktion och slitage på motordelar, en förmåga att fungera pålitligt vid svår extrema temperaturer och en förmåga att tåla krävande och långdragna drift utan kemisk nedbrytning. "
Nackdelen med syntetisk olja är kostnaden, som kan vara den dubbla kostnaden för konventionell olja. En del av denna kostnad minskar med längre livslängd syntetisk olja.


Relaterade artiklar


hur man får bilen bedömningar online
åtgärder för att öka bilens andrahandsvärde
hur man hittar bilen specifikationer
Bilen säljer guide
hur man förbereder bilen för maximal handel värde
varför bilbatterier dör på vintern?
Hur bilen inbyte arbete ?
hur man handlar i bilen med negativt eget kapital
hur man får den bästa gas körsträcka från bilen
Hur mycket är bilen värd efter en olycka ?