Vad betyder 10W40 står för på olja containrar?

Vad betyder 10W40 står för på olja containrar?

När det är dags för ett oljebyte (varje 3. 000 miles eller så), måste du bestämma vilka olja som ska användas. Det finns så många olika typer av motorolja som det finns bilar på vägarna. Genom att förstå vad 10W40 egentligen betyder, kan du göra ett välgrundat beslut när det gäller att välja rätt motorolja för ditt fordon

Historia

År 1905 var Society of Automobile Engineers inrättas, med Andrew Riker tjänstgör som ordförande, och Henry Ford som föreningens förste vice ordförande. Detta samhälle är fortfarande en mäktig kraft inom bilindustrin, och representeras av SAE sigill som finns på alla certifierade motoroljor. SAE utvecklat normer för motorolja som klassificeras det enligt dess viskositet.

Vad betyder siffrorna

"W" står för vinter, och antalet före W representerar oljans viskositet vid noll grader F. nummer efter W representerar oljans viskositet vid 212 grader F, vilket är den övre temperaturområdet en typisk motor.

Viskositet

I enklaste form är viskositet ett mått på hur lätt en flytande häller. Temperaturen har en direkt effekt på oljans viskositet, högre temperaturer minskar viskositeten av olja, vilket minskar dess styrka och egenskaper smörjning. Omvänt kan minusgrader göra olja med hög viskositet stel och tjock, vilket kan göra det svårt att vrida motorn över.

Multi-viskositet

Dagens motorolja är framtagen med egenskaper som gör det möjligt att behålla sina smörjande egenskaper vid höga temperaturer, men fortfarande vätska vid låga temperaturer. 10W40 kommer att skydda din motor i väder över 100 grader F, och det kommer vara tunt nog att starta bilen även när det är minus 20 grader C.

Kontrollera bruksanvisningen

Även om du vet vad siffrorna representerar, du bör fortfarande läsa din instruktionsbok för att bestämma rätt olja för din bil. Auto tillverkare rekommenderar ett flertal olje-rating för varje fordon, beroende på driftsmiljö.


Relaterade artiklar


varför bilbatterier dör på vintern?
hur man handlar i bilen när check engine lampan lyser
Hur bilen förhandlingar arbete?
Hur bilen inbyte arbete ?
typer av bil-olja
hur man kan spara bränsle för bilen
hur vinsten från bilens förlängd garanti
hur man kan förbättra bilens bensin effektivitet
om bilen inbyte
hur man dra av för bärgning av bilen titel