konsument av motoroljor

konsument av motoroljor

Många konsumenter häll liter olja i sina bilar varje år, men vet inte ett dugg om varför det är nödvändigt eller vad den gör. Sanningen är, motorolja är en av de viktigaste faktorerna för långsiktigt underhåll av din bil. Ändra din olja regelbundet och välja olja som är bäst för din bil är lika viktigt som att bränsle i bilen innan avfärd. Innan du fatta ett köpbeslut, bekanta dig med syftet och typer av motorolja finns

Varför Motor Oil är viktigt

Motor olja är ett smörjmedel som håller hundratals rörliga delar i bilens motor från gnugga upp mot varandra och orsakar slitage. Det minskar friktionen, gör att din bil för att starta lätt, håller motorn ren, block något litet glapp mellan kolvring och cylindern väggar, och förhindrar rost och korrosion. Också håller främmande partiklar borta från motorn.

Efter en tid bryter motorolja i motorn och förlorar effektivitet. Föroreningar ackumuleras i olja och få den att förlora viskositet, och tillsatser i oljan används i normal drift av fordonet, varefter korrosion och oxidation kan förekomma. Av dessa skäl är det viktigt att byta olja ofta och enligt anvisningar från din auto servicecenter.

Typer av motorolja

Motor olja finns i olika viskositeter och dessa kallas SAE (Society of Automotive Engineers) viskositetsklasser. Det finns två typer av SAE klasser: multigrade och monograde. Multigrade oljor kan användas i en mängd olika temperaturer, medan monograde oljor har kallt väder begränsningar. I kallare temperaturer kan en monograde oljeflöde inte tillräckligt för att skydda din motor innan den har värmts upp till arbetstemperatur.

Den typiska typ motorolja har två siffror och en bokstav, till exempel 10W-30. Det första numret hänvisar till låg temperatur viskositet, eller viskositet oljan när motorn är kall. Det andra numret hänvisar till hög temperatur viskositet, eller viskositet oljan när motorn vid arbetstemperatur. En högre siffra viskositet betyg kommer inte att flöda lika lätt som ett lägre antal, alltså ett lägre antal är bättre för kallare temperaturer.

Det finns ett antal andra klassificeringssystem inklusive API (American Petroleum Institute), ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles), ILSAC (Internationella standardiseringsorganisationen Glidmedel rådgivande kommittén) och OEM (Original Equipment Manufacturer ) godkännanden, som ger ytterligare information om motorolja, men för den typiska konsumenten dessa är inte lika viktigt som viskositeten betyg.

välja rätt Motor Oil

Det bästa sättet att veta vilken typ av motorolja som är rätt för din bil är att rådgöra med din instruktionsboken, som ger dig rätt smörjmedel betyg. Om du inte har din instruktionsbok, kommer många bildelar butiker har en referenshandbok och kommer att kunna söka upp din bil märke och modell och berätta vilken typ av motorolja är rätt för din motor.

Precis som med bensin, det finns olika grader av motorolja, från bra till bättre till bäst. Dessa kommer att variera i pris och prestanda och från märke till märke. En bra motorolja är lämplig för den dagliga föraren, medan den bästa motorolja kommer att bli nödvändiga för fordon med särskild service avser eller förare som har särskilda resultatmål. Du bör rådgöra med en betrodd auto servicecenter för att hjälpa dig att avgöra vilket betyg som är bäst för dig.


Relaterade artiklar


hur man använder en bärbar JumpStarter
hur man sätter en ventilspindeln kärna i ett däck
hur du ändrar strålkastarna på en dodge ram
hur du tar bort instrumentpanelen på en Ford Ranger
vård för hjul aluminiumlegering
Vilken typ av olja skall användas i en dieselmotor?
hur du justerar strålkastarna på en aveo
hur man installerar en toyota oljefilter
hur du tar bort detaljer ränder från en bil
bilbatteri fel tecken