hur man läser ett däck

hur man läser ett däck

Oavsett om shopping för nya däck eller att försöka lista ut information om däck du redan har, kan de flesta uppgifter om ett däck skall fastställas av "läsa" den information som finns på däcksidan. Denna artikel syftar till att förse dig med den information du behöver för att korrekt tolka och använda de uppgifter som registrerats där

Du behöver:.
Tire du vill veta om
. Informationen i denna artikel för att hjälpa dig tolka sin teckning.


1.
I de flesta fall däcktillverkaren tydligt anger sitt namn och /eller logotyp, samt " ; modell "identifiering eller namnet på däcket (e. G. , Bridgestone som tillverkarens namn och Potenza som däcket modellnamnet).
2.
flesta däckdimensioner börja med en bokstav eller bokstäver som identifierar den typ av fordon och /eller typ av den tjänst som de var avsedda. När ett däck storlek börjar med ett "P" (t. ex. P205/65R16), identifierar det däcket som en "P-metriska" storlek som var avsedd att monteras på fordon som främst används som personbilar. Likaså när ett däck storlek börjar med ett "LT" (t. ex. LT265/70R17), betyder det att däcket är ett "Light Truck-metrisk" storlek, avsedda att användas på pickup bilar, sport utility fordon, eller full-size skåpbilar som är kapabla att bära tung last eller drar stora vagnar. Om en däckstorlek börjar med ett "T" (t. ex. T125/90D16), betecknar det däcket som en "Temporary Spare" ("Space Saver" eller "mini reserv"), utformad för att endast användas tillfälligt tills en punktering kan repareras eller bytas ut. Om en däckdimension börjar med "ST" (e, g, ST225/75R15), betyder det att däcket är ett "Special Trailer Service" storlek som var avsedd att endast användas på båt, bil eller släp nytta.

3.
följer koden typ av tjänst är ett tresiffrigt nummer som anger däckets "profilbredden" (tvärsnitt) i millimeter. Till exempel har ett däck med storleken P225/70R15 en bredd på 225 millimeter (8,86 "), från den bredaste punkten av dess yttre däcksidan till den bredaste punkten av dess inre sidovägg när den är monterad och mätt på en viss bredd hjul. Detta nummer beskriver däckets "kontaktyta. " Generellt bredare däck, med en större "kontaktyta", kommer att få bättre kurvtagning än smalare.
4.
Avsnittet breddvärdet är normalt följs av ett snedstreck ("/") och sedan ett tvåsiffrigt nummer som anger däckets "bildförhållande. "Detta är höjden av däcksidan från fälgen till slitbanan, uttryckt i procent av spårvidd. Till exempel, om däcket är 235 mm bred, och dess proportioner är 70 (t. ex. P235/70R15), då däcksidan är ca 164,5 mm hög (70 procent av 235 mm). Som lägre aspect ratio (kortare däcksidan) däck, ger i allmänhet bättre respons, de är normalt återfinns på sportigare bilar. Fordon inriktning på ett smidigare och mer komfortabel körning, dock kan specificera en något högre däck bildförhållande.
5.
proportionerna följs av en valfri bokstav som anger konstruktion typ av av däcket. Om denna kod saknas, är däcket ett diagonaldäck. En kod "B" indikerar en bias-bälte konstruktion, en kod för "D" anger diagonal-bias konstruktion och en kod för "R" anger radial konstruktion. I över tjugo år nu, har radial konstruktion varit industristandard. De andra typerna kan fortfarande bli aktuella, men i däck för speciella applikationer (e. G. , tillfällig outnyttjad). Någon annanstans (i separata markeringar från däckdimension kod), bör däcksidan visar också vilka material som används i däckets skikten, och kvantitet av varje ingår. Till exempel bör det förteckning över det antal polyester och /eller stål bältade bälten.
6.
Två sista siffrorna i ett däckets storlek anger diametern på den fälg, i inches, till som däcket ska paras. Till exempel för ett däck i storlek P235/70R15, är dess inre diameter 15 inches. Självklart är det viktigt att denna mätning matchar hjuldiameter på vilken däcket skall monteras.
7.
beskrivning av tjänsten ger information om däckets belastning och betyg hastighet. De första två eller tre siffror (t. ex. 87) utgör däckets belastningsindex och följs av en bokstav (t. ex. S) identifiera däckets hastighetsklass. Ju högre däckets belastningsindex nummer, desto större lastkapacitet. Vanligtvis belastningen index av däck som används på personbilar och lätta lastbilar varierar från cirka 75 (u00A3 852 rating) till 150 (u00A3 7. 385 rating). Denna last index per däck, vilket innebär att du måste multiplicera med fyra för att få den totala kapaciteten för en komplett uppsättning däck. För hastigheter, L=75 km /h, M=81 mph, N=87 mph, P=93 mph, Q=100 km /h, R=106 km /h, S=112 km /h, T=118 km /h, U=124 mph, H=130 mph, V=149 km /h, W=168 km /h, och Y=186 mph. Vid byte av däck på din bil, bör du använda byte däck med hastigheter som är lika med eller större än den ursprungliga utrustningen däcken om hastighet och köregenskaper av fordonet skall kunna bibehållas. Om ett däck, då är markerat som P205/65R15 92H, det tjänstebeskrivning kod skulle vara 92H, som betecknar ett belastningsindex på 92 (1389 pounds) och en hastighetsklass H (130 mph).
8.
Uniform Tire Quality betygssystemet, eller UTQG, är ett system som utvecklats av staten i syfte att ge konsumenterna information om däckens treadwear, dragkraft och temperatur motstånd. Ett antal, följt av två till tre bokstäver, identifierar betyg på däcksidan. Den siffra indikerar däckets treadwear rating. Detta värde är baserat på förslitning på däcket när den provas under kontrollerade förhållanden på en viss regering test kurs. Till exempel, sorterade ett däck 200 skulle bära dubbelt så bra på kursen som ett däck graderad 100. De betyg ökar i 20-steg om en punkt. I UTQG innefattar också behörigheter för dragkraft och temperatur. Den dragning betyg visar däckets förmåga att stanna ett fordon rör sig rakt fram på våt asfalt. De möjliga poäng är AA, A, B och C, med AA vara bäst. Temperaturen betyg visar däckets förmåga att effektivt leda bort värme. Betygen går från A till C, där A är bäst. Den UTQG bedömningar kan säkert ge lite hjälp för konsumenten att försöka jämföra mellan däcken. Det är mycket viktigt att förstå dock att betygen framställs under kontrollerade förhållanden, och är inte helt gäller för den faktiska användningen de kan räkna med att stöta på i sin körning.
9.
DOT däcket identifikationsnummer visar att bestämmelserna i säkerhetsnormer som fastställts av US Department of Transportation och ger ytterligare information om däcktillverkaren. Den kompletta DOT däcket identifieringsnummer är en kombination av upp till 12 siffror och bokstäver. De två första är anläggningen koden där däcket tillverkats, följt av ett däck storlek kod och tillverkaren fastställt värde. De senaste tre till fyra nummer utse vecka och år däcket byggdes. På däcksidan mittemot komplett DOT nummer är en delvis DOT däck identifikationsnummer för att hjälpa till om sidan av däcket med den kompletta DOT numret är monterad på insidan av fordonet, där det är svårt att läsa.

10.
maximala taklast anges på däcksidan visar däckets högsta lastbärande kapacitet när däcket är uppblåst till sin högsta inflationstryck. Den angivna maximala tryck visar det högsta tryck drift inflation på däcket. Det visar inte den av tillverkaren rekommenderade lufttrycket och inte heller ange en korrekt lufttryck baseras på fordonets däcket är monterat på. Se bilens handbok för informationen.
11.
All-väder däck med över genomsnittet dragning i leriga eller mycket ljus snöiga får märkas "M + S" eller "M S. " Vinterdäck har en snöflinga och berg symbol. Dubbdäck har en extra bokstav, "E" (M + SE).
12.
Directional ange däckens rotationsriktning på däcksidan med pilar som visar riktningen Däcket bör rotera både när fordonet rör sig framåt. Asymmetriska däck ange en specifik sidan av däcket som är avsett att möta inåt (t. ex. märkt "SFI" eller "inre") utåt från fordonet (t. ex. märkt "SFO" eller "yttre"). Riktad asymmetriska däck kombinera båda indikationerna. Det är viktigt att dessa däck monteras enligt angivna instruktioner.
13.
"BCS"=Svart Circumferencial tandning, "bl"=svarta bokstäver, "BSB"=Broken Räfflade Band, "BSL"=Svart Sågtandade bokstäver, BSW "= Svart däcksida," ENWL "= Extra smala vita bokstäver, OBL"=Framlagd svarta bokstäver, "OGL"=Framlagd guldbokstäver, " ; ORBL "= Framlagd Raised svarta bokstäver," ORWL "= Framlagd Förhöjda vita bokstäver," OWL "= Framlagd vita bokstäver," RBL "= Raised svarta bokstäver," ROBL "= Raised Outline svarta bokstäver," RRBL " ;=Infällda Raised svarta bokstäver, "RWL"=Förhöjda vita bokstäver, "SBL"=Sågtandade svarta bokstäver, "SOWL"=Slanted Framlagd vita bokstäver, "SRBL"=Sågtandade Raised svarta bokstäver, "SVSB"=Sneda Vertikal Sågtandade Band, "VSB"=Vertikal Sågtandade Band, "WL"=vita bokstäver, "var"=Vit Rand, "WW"=White Wall.
14.
"TL"=Slanglöst. "TT"=slang

tips och varningar


 • High flotation däcktyper (normalt återfinns på traktorer och liknande) använda följande alternativa plan storlek kodning: [diameter i inches] x [däckets bredd i inches] [däckets konstruktion] [hjuldiameter] /[antal skikt]. Till exempel, ett däck med storleken 35x1250 R 17 /E har en diameter av 35 "en spårvidd på 12,5", radial konstruktion, en hjuldiameter på 17 "och 10 skikt.
 • korrekt fordonssäkerhet kräver inte bara val och användning av lämpliga däck, men också uppmärksamma lufttryck, mönsterdjup och allmän av däck en gång installerat.


 • Relaterade artiklar


  hur man byter batteri i en mercedes nyckel
  hur man blöder en koppling på en Cheva lastbil
  hur man installerar en lastbilsmotor
  hur man rengör neopren klädslar
  Hur dieselmotorer arbete?
  dålig U ledsymptom
  hur har tekniken förändrats olja?
  hur man kan hoppa starta en motorcykel Honda Shadow
  hur man byter lampor registreringsskylt på en Cheva S10 pickup
  hur man programmerar en Acura garageportöppnare