hur man väljer rätt motorolja

hur man väljer rätt motorolja

Motorolja smörjer bilmotorer och relaterade komponenter, hålla dem i trim. Att använda rätt olja kan maximera livslängden på din motor, medan fel olja kan lämna dig strandsatta på vägarna. Att välja den bästa oljan för din bil, ta hänsyn till faktorer som väder, åldern på din bil, de villkor du kör under varje dag och tjockleken på oljan
1.
Se din bruksanvisning innan du väljer olja. De flesta fordon är konstruerade för att prestera bra att använda en viss typ av olja, så håll rekommendationerna i instruktionsboken i åtanke när du gör ditt val.
2.
Förstå hur man identifiera olika typer av olja. De flesta typer av olja är markerade med en beteckning som innehåller bokstäver och siffror, t. ex. 10W-40. Numret före "W" representerar tjockleken på oljan under vintern, medan antalet efter bindestrecket är tjockleken på olja efter att den värmts upp. Ju högre siffra, desto tyngre oljan. Spara denna identifieringssystem i åtanke när du väljer din olja. Din instruktionsbok också borde ha ett diagram som kan hjälpa dig att välja utifrån dessa beteckningar.
3.
Utvärdera den typ av villkor du kör i. Enligt Edmunds. com tenderar syntetisk olja att prestera bättre under extrema förhållanden. Om du kör i mycket varmt eller kallt klimat, eller andra svåra förhållanden körning, välj syntetisk motorolja jämfört med traditionella petroleum-baserade produkter. Om du kör i normala förhållanden flesta dagar, hoppa de extra kostnaderna för syntetisk olja och hålla sig till petroleum.
4.
Tänk på ålder på din bil. Under årens lopp kan motordelar i bilen slits. Tjockare olja kan hjälpa till att fylla i små luckor där motorn har slitits ned och minimera risken för inbrott nedskrivningar. Om din bil är mer än några år gamla, välja en tjockare olja än du tidigare använde (hålla rekommendationerna i din instruktionsbok i åtanke). Dummies. com rekommenderar också att hoppa över flerfasströmning olja, som 10W-40 och välja en enda vikt version då bilen är mer än några år gamla.
5.
Leta efter American Petroleum Institute's (API) certifiering försegling. Bilar byggda före 2004 behöver olja med API sigill som innehåller en "SM" på toppen av logotypen. Bilar byggda efter 2004 behöver olja med ett API sigill som innehåller en "SJ" i toppen av logotypen. Titta efter dessa beteckningar på toppen av Sunburst logotypen. Ett "C" på toppen av logotypen betyder oljan är avsedd för dieselmotorer.
6.
Tänk på vädret. Ju lägre tal innan "W" på en flaska olja, desto bättre oljan kommer att utföra under kalla dagar. Om du kör i ett område med ett kallt klimat, väljer du den lägsta "W"-nummer (smalaste vikt olja) du kan hitta. Se till att välja ett värde som ligger inom intervallet som rekommenderas i din instruktionsbok.

Tips och varningar


 • Akta er för längre formler livet olja som hävdar att de kan gå för tusentals miles mellan förändringar. Stick med rekommendationerna i din instruktionsbok för att rädda dig från potentiella motorproblem.


 • Relaterade artiklar


  Livslängden för ett bilbatteri
  Hur vet jag om min tändkablarna är i rätt ordning?
  hur du ändrar strålkastarna på en 2003 Trail Blazer
  alla väder kontra all-terrain däck
  hur man byter syre sensorn på en Pontiac Montana
  hur man avsluta akryl emalj
  hästsläp yttre vård för repor
  vikten av ett tändstift lucka för gas körsträcka
  hur man rengör en california dammtrasa
  hur man smörja 1989 tätning mustang dörr