hur man kör bil med manuell växellåda

hur man kör bil med manuell växellåda

Denna artikel kommer att lära dig grunderna i att köra bil med manuell växellåda, en så kallad "stick shift". Det kommer att ta lite övning innan det blir en andra natur, men efter dessa steg kommer att leda dig i rätt riktning

Du behöver:.
En bil med manuell växellåda


1.
Först måste du bekanta dig med de skillnader i en standard växellåda och en automatisk. Den första skillnaden är att det nu finns tre (3) pedaler i stället för två. Den la pedalen kallas kopplingen och är den längst till vänster pedal. Bromsen är nu mitt pedalen följt av acceleratorn (gas) pedal till höger. Den andra skillnaden ligger i växelreglaget. På huvudet av växelreglaget är oftast ett "träd" diagram som visar växellägena inbegripet omvänd.
2.
Att växla, skall kopplingen tryckas in för att lossa sändningen. Innan bilen praxis att trycka ned kopplingspedalen och skiftande igenom varje av de redskap i trädet. Tryck kopplingen i, medan kopplingspedalen trycks ner, byta växel, släpp kopplingspedalen att återuppta kontakten överföring.
3.
När du har övat detta, är det dags att köra. Sätt bilen i Neutral. neutral ligger någonstans i mitten av trädet. För att lägga växeln i friläge, tryck på kopplingspedalen och placera huset så att det inte i någon växel. När du släpper ner kopplingspedalen, kommer det fortfarande vara "play" i växelreglaget om den är i neutralläge.
4.
För att starta bilen, håll bromsen med höger fot, och trycker i kopplingen med vänster hand. Om nödbromsen är på lossa nödbromsen. Vrid nyckeln till starta motorn och släpp kopplingen, men fortsätta att trycka på bromsen.
5.
När du är klar, tryck och håll ner kopplingen och lägga i första redskap, "1", med reglaget (oftast längst upp till vänster). Helt Släpp bromsen och sakta släppa ut på kopplingspedalen. Låt inte ut på kopplingen för snabbt eller så kommer du "dödar" motorn. Som ni släppa ut på kopplingen, börjar du känna kopplingen "ta tag" och dra bilen. När detta händer, sakta trycker på gaspedalen för att få bilen i rörelse.
6.
Fortsätt att accelerera tills motorns varvtal är någonstans nära 3. 000 varv. Vid denna punkt, släppa foten från gaspedalen, tryck och håll ner kopplingspedalen och växla från 1: a till 2: ans växel (dra rakt tillbaka på växelreglaget). När bilen är i andra växeln, hyrts ut kopplingen (du kan släppa ut på kopplingspedalen lite snabbare i högre växlar utan rädsla för "döda" motorn eftersom bilen redan är i rörelse) och sakta tryck nedåt på accelerator.
7.
Upprepa steg 6 för varje progressiv redskap. Grattis, du kör! Samma teknik används också för downshifting och back. Låt bara från gaspedalen, tryck på kopplingen och välj vilken utrustning du vill, och släpp kopplingen.
8.
När parkering finns det två metoder för att hålla bilen stilla. Den första metoden är att sätta bilen i växel när motorn har stängts av. Detta kommer att hålla bilen på plats på en plan yta. Det andra är att lämna bilen i friläge och använda nödbromsen för att hålla bilen på plats. Många föredrar också att använda båda metoderna genom att sätta bilen i växel och använda nödbromsen.

Tips och varningar


 • din vänstra fot kommer alltid att användas för kopplingen och ska aldrig röra bromsen. Din högra fot skall användas för att växla mellan gas-och bromspedalen.
 • Läs och övningskörning i en stor ledig parkeringsplats för att undvika olyckor och kollisioner.
 • också öva i en stoppad position på en kulle. Det blir lite svårare och tidpunkten blir mer avgörande för att din bil kommer att rulla när den är i neutralläge.


 • Relaterade artiklar


  hur du vill justera strålkastarna i en Toyota Prius
  hur man rengör bil mattor
  hur man kör billigare och spara pengar
  hur man kör bil med manuell växellåda
  Hur du laddar ett extra batteri när du kör bil
  hur reparera en skråma på en hyrbil
  hur man kör bil i backväxel
  Hur spärren på en handskbox arbete?
  hur man kan spara gas när du kör bil eller lastbil
  hur man kör bil manuell växellåda eller lastbil