resonator vs katalysator

resonator vs katalysator

Resonatorer och katalysatorer är delar som är installerade i avgassystem på fordon. När båda enheterna används på rätt sätt bidrar de till att minska utsläppen och minska mängden buller som orsakas av avgassystemet för ett fordon. Trots att de båda fungerar som delar i avgassystemet, några skillnader gör det möjligt att skilja dem åt

Du behöver:.
Hylsnyckelsats med ett tändstift storlek fastsättning
. Isolerad tång.
Handskar (valfritt, men rekommenderas starkt).
En extra person för att slå på tändningen.

Vad är en resonator?

En resonator är en kammare på ljuddämparen i ett fordon som är ansvarig för att hjälpa till att mildra en del av det buller som orsakas av avgassystemet. Den resonatorn är gjord för att producera en vågform som släcker ut ett visst ljud frekvens. De specifika frekvens den upphäver beror på fordonet den är ansluten till.

Vad är en katalysator?

Katalysatorn på ett fordon används för att minska mängden giftiga biprodukt släpper från förbränningen av en motorn i fordonet. En katalysator består av tre olika delar. Dessa delar är de centrala, de washcoat, och katalysatorn. Kärnan är formad som en bikupa och finns på plats för att ge extra yta för omvandlare. Den washcoat gör omvandlaren mer effektiv genom att tillhandahålla en plats att lagra aktiv ädel metall inlåning. Katalysatorn är oftast gjorda av platina eller palladium. Den platina eller palladium Fäst kväveatom från luften kommer ut ur avgasröret, vilket kan göra att bilda syre.

hur de är ofta förvirrade

Katalysatorer och resonatorer är ofta tros vara samma objekt, eftersom de är båda en del av avgassystemet. De delar av ett avgassystem i ett fordon utföra separata uppgifter. En katalysator minskar inte mängden av buller som gjorts av ett avgassystem och en resonator inte minskar de giftiga utsläppen av ett fordon.

Nödvändighet

En resonator inte krävs enligt lag som skall knytas till ett fordon. Den resonatorn är tänkt att göra buller från ett fordon drägligare, men inte har någon inverkan på resultatet av fordonet. En katalysator krävs enligt lag. Detta beror på att EPA (Environmental Protection Agency) och har båda lagar om utsläpp av giftiga biprodukter frigörs från fordon. Om en katalysator skulle avlägsnas från ett fordon, bör fordonet passerar inte utsläppen säkerhetstester.

Performance

Borttagning av katalysatorn skulle inte öka prestandan av ett fordon. Kan dock ta bort resonator på ett fordon öka hästkrafter av fordonet. Detta sker ofta i fordon som används för motorsport. Ta bort resonatorn kommer att orsaka buller avger från ett avgassystem för att bli mer hörbar. Detta kan tämjas med hjälp av en trimmad ljuddämpare, vilket kommer att sänka volymen och tonhöjd på ljudet som avges från avgaserna.


Relaterade artiklar


hur man rengör dioder på ett bilbatteri
hur man byter batteri i en Infiniti G5
hur man kan kontrollera en karta sensor
hur man byter en 2001 ford Windstar vrida lampan
hur man byter broms rotorer i en BMW
hur du installerar en stuga filter för en mazda årtusenden
hur man byter kylarvätska på en 2003 Chevrolet 4.8l motor
hur du tar bort fönster färgton i fordon
hur ändrar strålkastarnas lampor i ditt 1998 corvette
vad är en gnista testare?