varför bildäck blir något platt på vintern?

varför bildäck blir något platt på vintern?

Däcktrycket varierar med årstiderna, ibland kommer däcken gå nästan plant i den kallaste temperatur. Som händer på grund luft, precis som alla andra gas, fungerar enligt den ideala gaslagen, en regel för fysikalisk kemi som anger tryck, volym, vikt och temperatur hänger ihop. Med andra ord:. När temperaturen sjunker, så ökar däcktrycket

gaslagen

gaslagen, ibland även kallad Van der Walls ekvation, är skriven pV=NRT, där "P" är lika med absolut tryck, "V" är lika med volymen, "n" lika med beloppet, "R" är lika med gas konstant, och "T" är lika med temperaturen.

algebra kan visa att kallare luft är lika med flackare däck. I pV=nRT ekvation, en ökad temperatur, T, "resulterar i ett ökat tryck," p ", och volym," V. "Med andra ord, när" T "ökar, så gör" p "och" V. "när" T "minskar, så gör" p "och" V. "

Hur mycket temperaturen påverkar trycket och volym beror till stor del på gasen inuti ett däck.

Betydelse

Rätt däcktryck är avgörande för fordonssäkerhet. Under-inflationen minskar dragning, som kan ge en grötig känsla i styrningen, öka bromssträcka, och orsaka skada dina däck.

för lågt lufttryck lagt de flesta av bilens vikt på kanten av däck, precis under sidoväggarna, som squishes däcket när du kör. Det ökade trycket på sidoväggarna värmer upp däcket och kan resultera i skador. En mycket låg däck kan leda till en punktering från värme och däcksidan ge efter.

Missuppfattningar

Om din bil är överbelastat, är tillverkarens rekommenderade däcktrycket det optimala trycket.

Under alla program och körförhållanden kommer ett för lågt däck minskar prestanda och dragkraft. Det är ingen fördel att låta luften ur däcken under is eller våta förhållanden, och "blöder" (att sänka trycket under långa resor) är farligt och rekommenderas inte.

däck är utformade för att fungera bäst när pumpade till rekommenderat tryck från början av en resa. För lågt lufttryck ökar avståndet det tar din bil att stoppa och minska hantering.

Tryckluft är inte det enda som används för att fylla bildäck. Komprimerad kvävgas är en lämplig, om än dyrare, alternativ, eftersom den omgivande luftens temperatur har mindre effekt på kväve.

Förebyggande /Lösning

Kontrollera lufttrycket minst en gång i månaden, och alltid innan längre resor. Vid kontroll av trycket, är det viktigt att vara säker på att luften inne i däcket har samma temperatur som luften omkring dig. Kontroll och pumpning av däck efter körning bara en mil kan ge ett högt värde, och du kommer att sluta med för mycket luft i däcket efter att det har haft en chans att svalna.

Biltillverkarna rekommenderar däcktryck vid normal användning eller som kommer att ge optimal säkerhet och prestanda. Antalet listade på sidan av ett däck är fel för att använda --- Det är det högsta trycket däcket kan hålla. Biltillverkarnas rekommenderade däcktrycket ska anges på en etikett på slutet av förardörren, eller dörrkarm, och i bruksanvisningen.

När allt annat misslyckas, ringa en däckspecialist.

kontroll av tryck

Enligt däcktillverkare Bridgestone, fler människor tvättar sina bilar på en månad än Kontrollera lufttrycket. Cirka 17 procent av förare (färre än en av fem) kontrollera trycket en gång i månaden.

Det är ett enkelt kontrollera att endast kräver en tryckmätare och omkring två minuter av din tid. Kom ihåg att göra kontrollera när dina däck är kallt.

Börja med att leta stammen på ett däck och skruva av kapsylen. Skaftet sitter någonstans längs sömmen mellan däcket och hjulet. Tryck manometern mot stammen och tryck tills du inte längre hör luft väsande som den skulle rymma. Om mätaren sitter ordentligt, kommer du att höra en kort väsande sedan få en behandling. Din tryckvärdet att bli felaktig om man hör luft läcker medan du läser mätaren.

Vid justering ringtryck, lägga till eller ta bort luft sakta, stannar med jämna mellanrum kontrollera igen tryck, tills du kommer till tillverkarens rekommenderade trycket.


Relaterade artiklar


hur kontrollerna av olja på en Ford Ranger
hur du tar bort en 1992 kavaljer dörrpanelen
hur man roterar däck på 4x4
hur kontrollerna av radiatorn nivå på en 1999 Toyota Sienna
hur man byter bränsle filter på en Ford Focus
chevy strålkastare byta bort
hur du tar bort rostfläckar från Auto Paint
hur man byter strålkastarnas lampor på en strävan
hur man byter en 2003 sienna strålkastare
hur man rengör ett rostfritt avgasrör