hur du använder en momentnyckel

hur du använder en momentnyckel

En av måste-ha-verktyg för gör-det-själv bilmekaniker är en momentnyckel. En momentnyckel är utseendet liknar en vanlig hylsnyckel förutom att den har en uppringd mekanism som används för att justera mängden kraft, eller vridmoment, levereras till muttern eller bulten. En momentnyckel används för att exakt dra åt en mutter eller bult som kräver en viss mängd av vridmoment. Det är lätt att vridmomentet en mängd olika skruvar och muttrar till en exakt grad av täthet genom att följa några enkla moment förfaranden skiftnyckel drift.

Du behöver:
Skyddsglasögon
. Ren trasa.


1.
Bestäm specifikt belopp vridmoment som behövs för att fästa en mutter eller bult, baserat på tillverkarens specifikationer. Om du är osäker, kolla manualen för fordonet eller den enhet som du arbetar på att hitta den rekommenderade vridmoment eller intervall av värden.
2.
Bär ögonskydd. Rengör gängorna på bulten eller församling som kommer att skärpas, och kontrollera att de är i gott skick. Smutsiga eller skadade trådar kommer att ge felaktiga avläsningar vridmoment.
3.
Välj önskad uttaget (SAE eller metrisk) och se till att det är rätt storlek uttag för den typ och stil av bulten dras åt. Tryck uttaget ordentligt på enheten städ av momentnyckel. Detta är den kvadratiska protrusion sticker ut från huvudet på momentnyckeln på en 90-graders vinkel.
4.
Ställ din vridare genom att vrida den räfflade metall handtaget ligger på basen av momentnyckeln handtaget tills "0" graderingen tryckt på undersidan av handtaget justeras med fasade kanten märkt "50" ligger på axeln av momentnyckel. Genom att vrida handtaget tills "0" märke på basen sammanfaller med "50"-märke på axeln, har du ställa in momentnyckeln för att signalera när 50 pounds av vridmoment har uppnåtts.
5.

göra ytterligare justeringar på momentnyckeln på detta sätt (antingen mer eller mindre vridmoment önskas) tills den är inställd på önskad kraft för den bult som du åtstramning. När momentet är inställd, dra fast vredet bredvid den räfflade metall handtaget så att den inte kan röra sig oavsiktligt.
6.
Ställ skiftnyckel riktning Ratchet switch för medsols eller motsols drift. Strömbrytaren är synlig och placerad under chefen för momentnyckel. Trycka på strömbrytaren till vänster tillåter moturs moment som ska levereras och till höger levererar medurs moment
7
fast kombination skiftnyckel till uttaget, se till att det sitter tätt. . . Dra nyckeln sakta genom att dra i handtaget på jänta i medurs riktning. Fortsätt att dra i handtaget gradvis tills du hör skiftnyckel klick eller om du känner det. Dra inte bortom denna punkt eller du kommer att tillämpa överdrivet vridmoment. De klick indikerar att moment inställning har uppnåtts.
8.
Ta bort hylsa och momentnyckel från slutstycket. Du är nu fri att vridmomentet i en ny skruv till samma specifikationer, eller justera momentnyckeln till en ny inställning. Torka av verktyget med en mjuk ren trasa när du är klar innan du förvarar det.

Tips och varningar


  • åtdragningsmoment för mindre bultar mäts i "inch- pounds ", till exempel, 20-200 inch-pounds. Större tunga applikationer mäts i "mul-pounds", till exempel 5-80 mul-pounds. Några skiftnycklar använder metriska inställningar, används i vissa amerikanska Imperial inställningar. Var noga med din nyckel är satta utifrån de enheter som rekommenderas för den bult eller montering som du arbetar med.
  • Bultar kan knäppa om ett högt vridmoment är tillämpligt och kan vara farligt. Använd alltid skyddsglasögon för att skydda dina ögon i händelse av en brast bult. Dra åt bultarna långsamt. Vridverktyg inte är avsedda att mäta snabba styrkor, måste så långsamt, konstant tryck användas. Långsam kan du också höra och känna skiftnyckel klicka en gång det angivna vridmomentet har uppnåtts.


  • Relaterade artiklar


    hur ändrar motorolja i en 8N ford traktor
    corvette främre stötfångare avlägsnande
    hur man installerar slangar på en förgasare
    hur du ändrar rotorer på en 1991 ford explorer
    Hur kontrollerar jag det transmissionsolja på en 1996 Subaru Outback?
    Hur ändrar du transmissionsolja i en 2000 Pontiac Montana?
    hur ändrar vattenpumpen i en Cheva S10
    hur man hotwire en bil
    hur du tar bort strålkastaren ratten på en 1979 chevy blazer
    hur man byter kupéfilter på en 2007 Mazda speed3