kan du köra en bil utan en radiator fan?

kan du köra en bil utan en radiator fan?

Kylsystemet i din bil är av avgörande betydelse för hälsan i motorn. Alla aspekter av kylsystemet, från fläkten till termostaten till kylarslangar, skall vara i gott skick för att se till att motorn inte överhettas, vilket kan leda till en kostsam reparation faktura. Om fläkten på din bil går sönder, kan du köra den en kort sträcka-och möjligen längre-men du bör undvika att köra fordonet om det alls är möjligt

varför du kan

Kylarfläkten på din bil drar luft från fronten och över kylaren, där den kyls kylvätskan i kylaren. I avsaknad av en fläkt, luftflöden fortfarande i, oftast i regi av kåpan. Men graden av luftflödet och lufttemperaturen beror nu på vilken hastighet fordonet körs. I stop-and-go-trafik kommer att fordonet inte går med raska och luftflöde kommer att begränsas kraftigt. Men på en tydlig motorvägen, kan nog luftflödet till kylaren att bilen inte kommer att köra varm alls, även utan en fläkt.

varför du inte bör

För nästan varje fordon är fläkten en mycket viktig del av kylsystemet, i synnerhet när fordonet körs långsamt eller sitter fast i trafiken vid tomgång. Många bilar har fans som är knutna till vevaxeln eller vattenpumpen och ständigt vänder och ger kall luft. Andra bilar använda elektriska fläktar som styrs av termostater som talar om fans när att komma på. Om fläkten stannar svarvning, då bilen troligen kommer att överhettas (speciellt vid låga hastigheter eller tomgång), vilket kan orsaka topplockspackning att misslyckas. Detta skulle innebära en dyr reparation räkningen.

När du kanske måste

mekaniska fläktar drivs av remmar av gummi som kan torka ut och spricka med tiden. Om de inte bytas ut regelbundet, kan de gå sönder och slutar vrida på fansen. En elektrisk fläkt kan misslyckas från en trasig säkring, kablage problem eller om motorn i fläkten misslyckas. Om detta händer kommer att fordonet måste bogseras eller möjligen kört en kort sträcka till en butik där det kan repareras.

Hur går det till

Om du absolut måste köra en bil utan en fläkt, gå på högre hastighet och med en konstant hastighet av hastighet att hålla luften strömmar genom gallret och på kylaren. Om möjligt kör på motorvägen och håller växellådan på högsta möjliga växel att hålla motorns varvtal så lågt som möjligt, vilket kommer att minska värme som produceras av motorn. Noga övervaka temperaturmätare att se till att motorn inte överhettas. Om det börjar överhettas, stäng av motorn omedelbart.

Hur man se till att du inte behöver

För att minimera risken ditt fordon fan kommer att misslyckas, regelbundet kontrollera och justera fläktremmen på en bil med en remdriven fläkt. Om bältet är gammal och verkar torr och sprucken, ersätta den med en ny fläktrem. På en bil med en elektrisk fläkt, se till att kablarna är i god form och ha extra säkringar (och ett relä om fläkten använder ett) i bilen i händelse av en säkring eller relä misslyckas när du kör.


Relaterade artiklar


hur man tar hand om vinyl toppar på en automatisk
hur man byter tändstift på 2005 ford focus 2,0
Hur ändrar jag bränslefiltret i min Jetta TDI?
hur du lägger transmissionsolja till ett 2007 mustang
byta däck på en G35
hur man manuellt installera ett däck på en fälg
hur man läser koderna kontrollera motorns
hur man rengör linser bil strålkastare
Hur man använder en del Blaster med bakpulver i stället för sand
Hur kontrollerar jag det transmissionsolja på en 1996 Subaru Outback?